Jounin jutut Jounin jorinat

Suuruudenhulluutta Pelkosenniemen tapaan

10.09.2008 21.32 - yhteiskunta 

Ideaparkit kalpenevat kun Pyhätunturilta tuulee

Ideaparkit ja muu kauppakeskushulluttelu ovat vain alkusoittoa. Pelkosenniemellä hullutellaan aivan eri mittakaavassa. Kunnan luottamushenkilöiden enemmistö väittää uskovansa järjettömän kokoiseen Pyhätunturin matkailukaupunkiin, Noitatunturiin. Toisin sanoen he uskovat näin:

-Uuteen lomakeskukseen tulee vuodepaikat 30 000 - 50 000 yöpyjälle
-hankkeesta tulee 5000-7000 uutta työpaikkaa
-toteutusaika kokonaisuudesaan 10 vuotta
-rahoitus saadaan kansainvälisiltä sijoittajilta
-lentokenttää ei tarvita, vaan bussilla pääsee uuteen lomakeskukseen

Keskiviikkoillalla 10. syyskuuta Yle tv2:n Suomi Express -lähetys tuli Pelkosenniemeltä. Ohjelmassa esiteltiin noitatunturi-suunnitelmaa. Hankkeen puuhamies Olli Santala täsmensi hanketta vielä näin: "Matkailumarkkina on kehittynyt niin, että tällainen on mahdollista. Emme ole käyneet kunnan kukkarolla emmekä tule käymään. Kunta ei vastaa kunnallistekniikan eikä muun infrastruktuurin rakentamisesta."

Pelkosenniemen luottamushenkilöt olivat Noitatunturi -hankkeen toteutumismahdollisuudessta lähes yksimielisiä ja näennäisen optimistisia lähetyksessä. Kaksi Keskustapuoluelaista olivat ainoita ohjelmassa haastatelluista luottamusmiehistä, jotka sanoivat, etteivät usko hankkeen toteutumiseen.

Mitä järkeä tässä hankkeen havittelussa oikein on? Suomen väestöä keskitetään asutuskeskuksiin. Myös vapaa-ajan vietto ja kauppa keskittyy. Pelimerkkejä uusjaetaan. Pelkosenniemen unelmaan uskominen on pitkälle varautumista siihen, että jos Pelkosenniemi ei tartu toimeen, toteuttaa joku toinen Lapin kunta saman heitä ennen.
Sama asia Olli Santalan sanoin: "Jos emme täällä pohjoisessa saa jotain aikaiseksi, se juna menee jo."
--- ...

Matkailun kehittämisideana esiteltiin Suomi-expressissä myös Kemihaaran kansallispuisto aktiiviseen matkailukäyttöön. "Tutkimuksen mukaan kansalispuisto vetää magneetin lailla väkeä puoleensa", hankkeen puuhamies totesi. Työministeri Tarja Cronberg oli paikalla Pelkosenniemellä ja iloitsi ideasta.

Aiemmin päivällä Ylen Pelkosenniemi-erikoislähetyksissä oli kerrottu - toisin sanoen kerrattu - että mitään taloussyillä perusteltavaa kuntaliitosta pelkosenniemeläiset eivät halua.

Suomessa tuskaillaan muissakin kunnissa sitä, että rahaa ei ole peruspalveluihin. Silti suuruudenhulluutta riittää silläkin ehdolla, että kunta joutuisi maksajaksi - toisin kuin Pelkosenniemellä luvataan.

Comment

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu