Jounin jutut Jounin jorinat

Millä teoilla ja puheilla taantuma nujerretaan?

25.10.2008 16.26 - kuluttaja 

Finanssikriisiä seurannut talouden taantuma voi kääntyä myös lamaksi.

Onko kotitalouksien alettava talkoisiin kansantalouden turvaamiseksi?

Entä onko finanssikriisiä seuranneessa taloussuhdanteessa myönteisiäkin vivahteita?

Pörssiromahduksella olisi vakava psykologinen vaikutus. Se saisi aikaan syvän kierteen, joka lamauttaisi kotitaloudet ja yritykset. Siksi talouden heikentymisestä puhutaan näkyvillä paikoilla korostuneen varovaisesti.

Mikäli lamasta puhutaan, laman todennäköisyys voi kasvaa. Taantuma on pienempi paha. Silti monelle voi olla vaikeaa myöntää taantuman olevan totta - erityisesti, jos puhuja kokee leimautuvansa helposti.

Esimerkiksi oululaisen Forum24-ilmaisjakelun päätoimittaja Martti Turunen antoi perjantaina 24.10.2008 lehdessään talouden nykytilasta melko luottavaisen kansanmiehen arvion.

"Yleisesti tilanne on hyvä. Elokuussa suomalaisia oli töissä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Talouden pyörät pyörivät. Kun jatkamme normaalia elämää ja uskallamme ostaa vähän turhiakin asioita, palvelualalle tulee jopa uusia työpaikkoja", Turunen julistaa.

Turunen toteaa toisaalta, että "vyötä on kiristettävä jos lainakorot nielevät suunniteltua enemmän rahaa tai työpaikka vaarantuu." Pääasiassa päätoimittaja aikoo uskoa Suomen talouteen: "Se mikä menee alas, tulee myös ylös." Mutta onko se koko totuus Suomen taloudesta?

Elokuun tilastot ovat menneisyyttä

Myöhempinä vuosina talous voi lähteä taas kasvuun. Kuitenkaan se, mikä menee alas, ei tule heti ylös.

Suomen talouden pyörät ovat syksyllä 2008 jo hidastuneet emmekä voi kansallisilla päätöksillämme antaa pyörille riittävästi lisää vauhtia. Syy on, että Suomi ei ole oma erillinen talousalue.

Suomen talouden hidastumisen syynä on etenkin ulkomaankaupan hidastuminen. Siksi kotimaisen kysynnän lisääminen turhalla kuluttamisella ei tasoita notkahdusta.

Turusen mainitsema elokuun hyvä työllisyystilanne ei sekään enää valaise meitä, sillä elokuusta on aikaa jo kaksi kuukautta ja tilanne on nyt toinen.

Kuukausittaiset työllisyystilastot ovat katsauksia menneeseen. Ne kertovat lähtötilanteen seuraavalle kuukaudelle, mutta eivät käy tulevaisuuden ennusteiksi.

Ihannetta ja todellisuutta ei voi aina yhdistää

Kuluttamisessa ihannetilanne olisi, että nousukaudella jokainen laittaisi rahaa säästöön, jotta laihempinakin vuosina riittäisi kulutettavaa.

"Meillä Suomalaisilla on taipumus kuluttaa hyvinä aikoina ja säästää huonoina, vaikka pitäisi toimia juuri päinvastoin", toteaa osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtaja professori Timo Rothovius lauantaina 25.10. sanomalehti Kalevassa.

Tämä vähentäisi myös valtiontalouden riskejä. Todellisuus on kuitenkin toisenlainen. Käytännössä moni elää nousukaudella huumassa.Talo-, auto- ja muita hankintoja on talouskasvun vuosina tehty hanakasti. Muutenkin Suomessa on kulutettu melko reippaasti.

Mainonnassa ja kaupoissa on nousukauden aikana näkynyt uusia kiinnostavia tuotteita, jotka ovat myös käyneet kaupaksi. Sijoittamisen ja kuluttamisen yleiset mallit - elintason symbolit - myös tarttuvat yksilöltä toiselle.

Eikä lehdistökään kovin usein muistuta nousukauden aikana säästämisen tärkeydestä - pikemminkin se esittelee kuluttamisen mahdollisuuksia. Säästäväisyyttä siis koetellaan. Siksi on hankala vedota kuluttamaan talouden kääntyessä laskuun.

Nousukauden aikana käytetyt luotot heikentävät taantuman ajan luotonnostomahdollisuuksia. Siksi Rothoviuksen toteamus ei näin jälkikäteen sanottuna lohduta kuluttajaa. Pikemminkin: jos nousukaudella on tullut kulutettua reippaasti, täytyy viimeistään huonompina aikoina säästää.

Talouden pyörät pyörivät maassamme tietysti hitaammin säästämisenkin takia, mutta omasta taloudesta jokaisen tulee kuitenkin ensisijaisesti huolehtia.

Terveellistä taloutta pitävistä kansalaisista muodostuu terve kansantalous, joka kuluttaa järkevästi. Mihinkään kuluttamistalkoisiin kenenkään ei tarvitse alkaa.

Jos sukanvarteen taas on tullut säästettyä runsaasti menneinä vuosina, kulutustottumuksia ei tarvitse hillitä nyt lainkaan. Ei vaikka mikä lama tulisi. Kun sijoituskohteiden myyntihinnat laskevat myyjien tappioksi, sijoitettajalle voi nyt aueta uusia järkeviä kohteita.

Jos rahaa löytyy, järkeviä käyttökohteita on nyt mielin määrin. Turha kuluttaminen on varakkaan kannaltakin huono vaihtoehto.

Comment

Add comment

Name:
Email:
Homepage:
Kotisivu:
Comment:

Comments

Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |  kirjaudu